Ruimtevlucht
De ruimtevlucht die vanaf Curaçao wordt gemaakt is een zogenaamde suborbitale ruimtevlucht. Dat betekent dat de Lynx Mark 2 de ruimte bereikt, minimaal tot een hoogte van 100 kilometer, maar weer terugkeert naar de Aarde voordat het één omloop rond de planeet heeft gemaakt.
Als je een ruimtevlucht wil maken vanaf Curaçao moet je 3 dagen van tevoren op het eiland aanwezig zijn. Gedurende deze 3 dagen doorloop je een speciale training.
Om voor de aspirant-astronauten een optimale accommodatie op Curaçao te garanderen is Space Expedition Corporation (SXC) een samenwerkingsverband aangegaan met het Avila Hotel op Curaçao. De kosten van het driedaagse verblijf in dit luxe vijfsterren hotel zijn bij de ruimteticket inbegrepen.
En dan de grote dag. Het grote moment. Tussen het moment van opstijgen tot het moment van landen van de ruimtevlucht op Curaçao zitten ongeveer 40 minuten. Na het opstijgen ben je al na 3,5 minuut in de ruimte.
De ruimtetoerist zit naast de piloot en is dus een soort co-piloot. De ruimtetoerist heeft een ruimtepak aan. Dat ruimtepak mag je overigens houden nadat de ruimtevlucht voltooid is. Het is de bedoeling dat uiteindelijk vier keer per dag een ruimtevlucht gemaakt gaat worden vanaf de ruimtehaven op Curaçao.
Tijdens de verschillende fases van vlucht gedraagt de Lynx zich als een raket, als een vliegtuig, als een ruimtevaartuig en tenslotte als een zweefvliegtuig. Een ongekende en unieke beleving dus.
Opstijgen
De Lynx taxiet als een gewoon vliegtuig naar de startbaan van de ruimtehaven van Curaçao. Vervolgens wordt er horizontaal opgestegen. Kort na het opstijgen vervolgt de Lynx vrijwel verticaal, bijna onder een hoek van 90 graden, zijn vlucht. De Lynx maakt hierbij een enorme acceleratie.
Maximale snelheid
Na minder dan één minuut zal de Lynx de geluidsbarrière doorbreken. De Lynx vliegt dan sneller dan het geluid, sneller dan 1234,8 kilometer per uur. Op het moment dat de Lynx door de geluidsbarrière breekt zullen de drukgolven harde knallen veroorzaken. Dit lawaai zal overigens niet op Curaçao hoorbaar zijn.
Na minder dan 3 minuten zal de Lynx vervolgens de maximale snelheid bereiken van Mach 3. Mach 3 is drie keer sneller dan het geluid, dus ongeveer 3.700 kilometer per uur. De ruimtetoerist wordt dan met een kracht van 2,9g in zijn stoel gedrukt. Gezonde mensen kunnen 2,9g goed aan.
Ter vergelijking: in een achtbaan in Nederland mogen mensen maximaal aan 5,2g worden blootgesteld. In Zuid-Afrika staat, in het attractiepark 'Gold Reef City', de achtbaan 'Tower of Terror' waar zelfs een g-kracht van 6,3 wordt bereikt.
Motoren uit
Rond de 3 minuten na het opstijgen en op een hoogte van 58,5 kilometer gaan dan de vier raketmotoren uit. Zonder verdere aandrijving vliegt de Lynx door tot een hoogte van 103 kilometer.
Gewichtloosheid
Op 103 kilometer hoogte bevindt de ruimtetoerist zich in de ruimte en kan 4,6 minuten genoten worden van gewichtloosheid. In een ruimtevaartuig dat zich buiten de dampkring bevindt en waarbij de raketmotoren uitstaan heerst namelijk gewichtloosheid.
Op een hoogte van 103 kilometer is de zwaartekracht overigens geen nul. Op 103 kilometer hoogte is de zwaartekracht slechts 3 procent lager dan op het aardoppervlak. De gewichtloosheid in de Lynx wordt dan ook niet veroorzaakt door het ontbreken van de zwaartekracht, maar door het ontbreken van de normaalkracht. De zwaartekracht in de Lynx is nog steeds actief.
De ruimtetoeristen voelen hun eigen gewicht niet meer, maar worden nog steeds aangetrokken door het zwaarteveld van de aarde. Dit veroorzaakt het vreemde gevoel van gewichtloosheid.
Doordat de ruimtetoerist netjes in zijn stoel blijft vastgegespt kan hij echter niet echt zweven. Maar volgens de astronauten die in de ruimte zijn geweest is de ervaring van gewichtloosheid dat het toch in iedere lichaamscel wordt gevoeld. Ongeacht of je je vrijelijk kon bewegen of dat je vastgegespt in een stoel zat.
Het uitzicht is natuurlijk prachtig vanuit de cockpit van de Lynx. De ruimtetoerist heeft een fantastisch zicht op de Aarde dat zich uitstrekt van Florida tot Brazilië. De hele Caribische archipel is te onderscheiden vanuit de ruimte.
Doordat de motoren van de Lynx zijn uitgeschakeld kan er maximaal worden genoten van de totale stilte die heerst in de ruimte. Aan de ene kant ligt de inktzwarte ruimte met haar fonkelende sterren en aan de ander kant ligt de Aarde met het mooie Caribische gebied.
De Lynx zal zich in allerlei posities manoeuvreren om de mooiste uitzichten op de Aarde te verkrijgen. De Lynx zal ook over de kop gaan vliegen en rolbewegingen maken naar de linker en naar de rechter kant. Op deze manier ontstaan er talloze 'point of views' op de Aarde en de grenzeloze ruimte. Uiteindelijk zullen de ruimtetoeristen dus ongeveer 5 minuten buiten de dampkring verkeren.
Terug naar de aarde
Vervolgens keert de Lynx weer terug in de dampkring en wordt het ruimteschip weer een vliegtuig. Vanaf dat moment begint de glijvlucht van de Lynx. De zwaartekracht van de Aarde gaat er voor zorgen dat de Lynx steeds meer hoogte gaat verliezen.
Als de Lynx weer terugvalt in de dampkring treden de grootste krachten op. Aan het einde van deze zogenaamde ontsnapping aan de ruimte zal gedurende 20-30 seconden een maximale kracht gevoeld worden van 4,5g. De armen en het hoofd van de ruimtetoerist zullen dan veel zwaarder aanvoelen. Tijdens deze glijvlucht treden, met 4,5g de grootste krachten tijdens de hele vlucht op.
Spiraalvlucht
Vervolgens gaat de Lynx zich gedragen als een zweefvliegtuig en maakt een spiraalvlucht. De Lynx zal uiteindelijk spiraalvormige rondjes gaan vliegen richting het vliegveld van Curaçao. Mocht er op de ruimtehaven een probleem zijn waardoor de Lynx tijdelijk niet kan landen, dan kan de Lynx weer zijn raketmotoren aanzetten om vervolgens nog meer rondjes te blijven vliegen net zolang dat er wel een mogelijkheid is om de landing op de ruimtehaven in te zetten.