Update: XCOR Aerospace is in 2017 failliet gegaan. Er worden dus geen Lynx-vluchten uitgevoerd vanaf Curaçao. De informatie op deze site is derhalve niet meer correct.

Ruimtehaven

Luchthavens zijn er voor de commerciële luchtvaart en ruimtehavens zijn er voor de commerciële ruimtevaart. Het 'College Park Airport' in het Amerikaanse Maryland is de oudste luchthaven ter wereld en opende haar deuren in 1909. De eerste commerciële ruimtehaven werd in 2011 geopend door de Britse miljardair Richard Branson. 'Spaceport America' ligt in de woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico.

Er zijn ongeveer 40.000 luchthavens in de wereld. Men schat dat er uiteindelijk ruimte zal zijn voor 20 ruimtehavens waar commerciële ruimtevluchten zullen worden aangeboden. Naast de commerciële ruimtehavens zijn er in de wereld tientallen overheids-ruimtevaartbasissen.

De beroemdste overheidsruimtevaartbasis is zonder enige twijfel het 'Kennedy Space Center (KSC)' in het stadje Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Vanaf KSC zijn onder andere alle Apollo’s en Space Shuttles in het verleden gelanceerd.

Daarnaast schieten de Russen hun ruimtevaartuigen af vanaf de lanceerbasis 'Baikanoer' in Kazakstan en hebben de Europeanen (ESA) een lanceercentrum in Frans-Guyana. Tot slot zijn er nog veel landen – Japan, Noord-Korea, China, etcetera – die hun eigen ruimtevaartprogramma’s draaien en dus ook over hun eigen ruimtevaartbasissen beschikken.

De ruimtevluchten van Space Expedition Corporation (SXC) zullen plaatsvinden vanaf 'Ruimtehaven Curaçao (Spaceport Curaçao)' en vanaf 'Ruimtehaven Mojave (Spaceport Mojave)'. De ruimtevluchten van Virgin Galactic (VG) gaan plaatsvinden vanaf 'Ruimtehaven Amerika (Spaceport Amerika)'.

Spaceport Curaçao

Ruimtehaven Curaçao zal gebouwd worden op het terrein van de luchthaven Hato (Curaçao International Airport) op Curaçao. Er komt zelfs een speciale hangar die de vorm heeft van een gigantische ruimteschip. Er zijn verschillende redenen waarom SXC ervoor gekozen heeft om op Curaçao de ruimte haven te gaan bouwen en daarmee de ruimtevluchten te kunnen aanbieden.

Curaçao heeft een prima infrastructuur en bezit een perfect wegennet. Op het eiland staan honderden al dan niet luxe hotels en andere prettige accommodaties. Voor de ruimtetoeristen en de bezoekers van het ruimtevaartpark zijn er dus voldoende en gevarieerde mogelijkheden om te overnachten op het grootste ABC-eiland.

Daarnaast is er voor de ruimtetoeristen en de bezoekers van het ruimtevaartpark nog veel meer te doen op Curaçao. Het eiland is niet voor niets een populaire vakantiebestemming.

Curaçao is zowel uit Noord- als Zuid-Amerika en Europa goed bereikbaar voor bezoekers die met het vliegtuig of met een (cruise)boot naar het eiland willen komen. Overigens weten op dit moment al maar liefst 400.000 toeristen jaarlijks Curaçao met het vliegtuig of met een cruiseschip te vinden.

Het vliegveld van Curaçao heeft een lange landingsbaan en dat is uniek in vergelijking met de andere Caribische eilanden. Een lange landingsbaan is noodzakelijk voor het ruimtevaartuig dat door SXC ingezet wordt.

Op Curaçao is het (vrijwel) altijd goed weer en dat is belangrijk omdat het ruimtevaartuig als een zweefvliegtuig weer naar de aarde terugkeert en op Curaçao landt. Het luchtruim in de omgeving van Curaçao is relatief rustig. Zeker als je dat vergelijkt met het drukke vliegverkeer rondom Zuid-, Midden- en Noord-Amerika en Europa.

Om de veiligheid voor derden te garanderen is het prettig dat de ruimtehaven van Curaçao in de nabijheid ligt van de kustlijn. Mocht er onverhoopt iets fout gaan dan zal dat altijd boven de Caribische Zee plaatsvinden en niet boven drukbebouwde woonkernen waar veel mensen leven.

Bovendien ligt Curaçao dicht aan de evenaar en dat is zeer gunstig. Bij de evenaar draait het aardoppervlak harder dan bij de polen. Bij het ontsnappen aan de zwaartekracht krijgt het ruimtevaartuig hierdoor een extra zetje mee. Dit kost veel minder energie waardoor er veel brandstof wordt bespaard.

Spaceport Mojave

'Mojave Air and Space Port' is zowel een luchthaven als een ruimtehaven en ligt in de Mojavewoestijn bij het plaatsje Mojave in de Amerikaanse staat Californië. Op Mojave zijn in het verleden veel vliegrecords gebroken zowel snelheids- en hoogterecords. Mojave heeft altijd een belangrijke rol gespeeld tijdens de pioniersfase in de lucht- en ruimtevaart.

Omdat Mojave dicht in de buurt van Hollywood ligt, is het ook een populaire locatie voor filmproducenten en worden er dikwijls films opgenomen. Die Hard 2, Hot Shots! en Speed zijn voorbeelden van films die gedeeltelijk op Mojave geschoten zijn.

Mojave staat verder bekent om haar gigantische vliegtuigbegraafplaats (aircraft boneyard). Op het vliegtuigkerkhof worden afgedankte vliegtuigen ontmanteld. Daarnaast is Mojave ook de thuisbasis voor een vliegschool voor testpiloten (National Test Pilot School).

SXC gaat ook vanaf Spaceport Mojave commerciële ruimtevluchten aanbieden. Ten opzichte van de locatie van Curaçao is de omgeving natuurlijk veel minder mooi. Zit je op Curaçao op een mooi tropisch eiland, in Mojave zit je midden in de woestijn.

Spaceport America

Spaceport America ligt de woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico. Spaceport America was de eerste commerciële ruimtehaven. Spaceport America werd in 2011 geopend door de Britse miljardair Richard Branson.

Spaceport America heeft een start- en landingsbaan van 3.000 meter en is de ruimtehaven van Branson's VG. VG heeft inmiddels 400 ruimtetickets verkocht voor een 2,5 uur durende ruimtereis. De eerst commerciële ruimtereis van VG staat voor het einde van 2013 gepland.

Kennedy Space Center

Het Kennedy Space Center (KSC) is de belangrijkste Amerikaanse ruimtebasis en is enorm groot. Het complex is 10 kilometer breed en 55 kilometer lang. Dit is ongeveer even groot als de provincie Flevoland.

Vanaf KSC, dat in 1962 werd opgericht, zijn onder andere alle Apollo's en Space Shuttles in het verleden gelanceerd. De laatste Space Shuttle vertrok op 8 juli en landde op 21 juli 2011.
KSC is één van 12 centra van de NASA en de belangrijkste overheidsruimtevaartbasis van de Amerikanen.

Nadat het Space Shuttle programma in 2011 gestopt was, verloren maar liefst 6.000 mensen hun baan op KSC. Op dit moment is de NASA bezig met het ontwikkelen van nieuwe bemande ruimtevaartuigen.