Update: XCOR Aerospace is in 2017 failliet gegaan. Er worden dus geen Lynx-vluchten uitgevoerd vanaf Curaçao. De informatie op deze site is derhalve niet meer correct.

Ruimtevaartpark

Voor iedereen die (nog) geen kaartje kan kopen voor de ruimtevlucht vanaf Curaçao, maar wel grote interesse heeft in ruimtevaart zijn er ook op Curaçao in de nabije toekomst volop mogelijkheden.

Space Expedition Corporation (SXC) gaat namelijk naast de ruimtehaven, een groot ruimtevaart-themapark op het Caribische eiland bouwen. In het park zal voor jong en oud heel veel kennis op te doen zijn rondom ruimtevaart. Bovendien zijn vanaf het ruimtevaartpark de lanceringen met de Lynx van de ruimtetoeristen, die wel het geluk hebben om een ruimtevlucht te kunnen maken, van dichtbij te volgen.

Op dit moment zijn er in Nederland voor ruimtevaartliefhebbers twee centra aanwezig, 'Space Expo' in Naaldwijk en het 'Nationaal Ruimtevaart Museum' in Lelystad, waar kennis kan worden vergaard over de ruimtevaart. Maar het meest toonaangevende ruimtevaartpark in de wereld op dit moment is zonder enige twijfel het 'Kennedy Space Center Visitor Complex (KSCVC)' in de Verenigde Staten.

Space Experience Park

Het Space Experience Park (SEP) oftewel het Curaçao Space Center (CSC) wordt zogezegd een groot ruimtevaart-themapark op Curaçao. De plannen en ambities over het SEP zijn torenhoog. Het is de bedoeling dat het SEP een soort 'Disney World for Space' wordt.

Het SEP moet onderdak vinden in het grootste en meest indrukwekkende gebouw van de Caribische archipel. Dit futuristische, op een ruimteschip gelijkende, gebouw moet in 2017 klaar zijn.

Het SEP valt onder fase 3 van de plannen van SXC en moet zogezegd in 2017 klaar zijn. Fase 1 (klaar in 2014) is het operationeel maken van de ruimtevluchten vanaf het vliegveld van Curaçao. Fase 2 (klaar in 2016) omvat de aanleg van een ruimtehaven op het terrein van het vliegveld.

Het SEP zal een extra boost geven aan de toeristensector op Curaçao. De verwachting is namelijk dat het SEP op het Caribische eiland meer dan 200.000 bezoekers per jaar gaat aantrekken.

Space Expo

De Europese ruimtevaartambities hebben zich sinds 1975 verzameld in de European Space Agency (ESA). De ESA bestaat uit vijf verschillende afdelingen. Een van de afdelingen is de 'European Space Research and Technology Centre (ESTEC)'. De ESTEC is in Noordwijk gevestigd. Op het terrein van ESTEC is de permanente tentoonstelling Space Expo gevestigd.

De tentoonstelling is deels interactief en geeft antwoord op vragen zoals: hoe werkt zwaartekracht, wat is gewichtloosheid, wat is een zwart gat, wat is het nut van ruimtevaart, welke functies hebben satellieten, welke types ruimtevaartuigen zijn er en aan welke ruimtevaartmissies wordt nu gewerkt.

Het is ook mogelijk om deel te nemen aan de zogenaamde 'Space Train'. De Space Train is een rondleiding door de ontwikkeling- en testruimtes die zich in de gebouwen bevinden van de ESTEC. De ESTEC is het technische middelpunt van de ESA. De Space Expo wordt jaarlijks door tussen de 95.000 en 97.000 belangstellenden bezocht.

Nationaal Ruimtevaart Museum

Het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de ruimtevaart. Het NRM is gevestigd in het gebouw van het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad. Het NRM werd in 2004 geopend door André Kuipers, de tweede Nederlandse ruimtevaarder, en wordt jaarlijks door 150.000 mensen bezocht.

Kennedy Space Center Visitor Complex

Het Kennedy Space Center Visitor Complex (KSCVC) is het bezoekerscentrum van het Kennedy Space Center (KSC) en het meest toonaangevende ruimtevaartpark in de wereld. Het KSCVC ligt in de Amerikaanse staat Florida en is een onderdeel van NASA. KSCVC opende haar deuren voor bezoekers in 1967.

Het is ook een van de belangrijkste toeristische trekpleisters voor de staat Florida. Het KSCVC bestaat uit een bezoekerscentrum waar diverse tentoonstellingen zijn over het heden, verleden en de toekomst van de ruimtevaart. Op het KSCVC is zoveel te zien dat het op één veel dag veel te kort is om alles bekeken en ervaren te hebben.

Er zijn onder andere het hele jaar door tentoonstellingen te bezichtigen, historische ruimtevaartuigen te bekijken, spectaculaire shows te bezoeken en ruimtevaart-documentaires te bekijken.

Verder worden rondritten met speciale bussen aangeboden langs de belangrijkste locaties van het complex, waaronder de 'Vehicle Assembly Building', 'Mission Control', 'Astronaut Training Facility' en de 'Observation Gantry'. Maar er is zoveel meer te bekijken op het KSCVC.

Het 'Apollo en Sturn V. Center' is een eerbetoon aan de Apollo-astronauten en de ruimtevaartmachines die de ruimtevaarders weer veilig naar de Aarde brachten. Hier valt alles te leren over het succesvolle Apolloprogramma van de NASA.

In de 'IMAX theaters' van het KSCVC worden ruimtevaart docu-films gedraaid. De IMAX theaters zijn vijf verdiepingen hoog. Gigantisch dus. In de 'United States Astronaut Hall of Fame' worden de Amerikaanse astronauten geëerd die al het dappere pionierswerk hebben verricht waardoor de hedendaagse ruimtevaart mogelijk is.

In de 'NASA Rocket Garden' staan meer dan dertig raketten opgesteld. Hier kun vrijelijk tussen de NASA raketten als de Redstone, Atlas, Titan, Mercury, Gemini en de Apollo capsules wandelen en je verwonderen over hun gigantische afmetingen. In de 'Shuttle Launch Experience' kun je een Space Shuttle lancering meemaken in een levensechte simulator.

Bij de 'Astronaut Encounter' kun je echte NASA-astronauten ontmoeten. De astronauten vertellen over hun ervaringen tijdens hun ruimtemissies. Bij 'Astronaut Training Experience (ATX)' kun je een heuse 'opleiding' volgen tot astronaut. Bij 'Space Mirror Memorial (Astronaut Memorial)' kun je even stilstaan bij het feit dat de ruimtevaart heeft ook een schaduwkant heeft.

Soms gaat het namelijk fout. Er zijn in totaal maar 500 mensen in de ruimte geweest, maar niet iedereen is helaas teruggekomen. Iedereen kan zich wel de twee tragische ongelukken met de Space Shuttles voor de geest halen. Daarnaast zijn er aspirant-astronauten omgekomen tijdens hun opleiding tot ruimtevaarder.

De 'Angry Birds Space Encounter (ABSE)' is de nieuwste attractie van het KSCVC en werd in maart 2013 geopend. Jaarlijks ontvangen de 700 medewerkers van het KSCVC 1,5 miljoen bezoekers uit de hele wereld.