Update: XCOR Aerospace is in 2017 failliet gegaan. Er worden dus geen Lynx-vluchten uitgevoerd vanaf Curaçao. De informatie op deze site is derhalve niet meer correct.

Ontdek Curaçao

Natuurlijk heeft Curaçao veel meer te bieden dan alleen ruimtevluchten. Het eiland is één van de topbestemmingen voor vakantiegangers binnen de Caribische archipel.

Ruimtevaartliefhebbers die enerzijds een ruimtevlucht hebben gemaakt op de ruimtehaven van het eiland of een bezoek hebben gebracht aan het ruimtevaartpark kunnen daarna zich verder prima vermaken op het Caribische eiland.

Het (ei)land Curaçao

Sinds 10 oktober 2010 is Curaçao één van de vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden. Sint Maarten, Aruba en Nederland zijn de overige drie landen. Sinds 10 oktober 2010 behoren Saba, Sint Eustatius en Bonaire tot Nederland.

Op Curaçao leven 150.000 mensen met 107 verschillende nationaliteiten. Daarnaast ontvangt het eiland jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers, waaronder zo’n 150.000 Nederlanders.

Een groot deel van de toeristen bezoekt het eiland met een cruiseschip. Het aantal mensen dat Curaçao de laatste jaren bezoekt zit sterk in de lift. Door de ruimtevaart activiteiten verwacht men dat er nog eens 200.000 bezoekers extra naar het eiland toekomen.

Zon, zon en zon

Op Curaçao schijnt altijd de zon en is het water van de Caribische Zee die het eiland omspoelt altijd van een aangename temperatuur. Voor watersportliefhebbers is het eiland dus een waar eldorado. Sportduikers, snorkelaars, windsurfers, kitesurfers en zeilers vinden dan ook moeiteloos hun weg naar Curaçao.

Curaçao heeft verder 40 verschillende stranden waar de zonaanbidders prima aan hun trekken kunnen komen. Sommige standen zijn de verzamelplaatsen van alles wat jong en hip is, andere stranden zijn meer in trek bij families.

Ruimteschepen en duikboten…

De slogan van Curaçao luidt: 'Curaçao Real Different'. Dat deze spreuk hout snijdt is wel duidelijk. Naast het feit dat het eiland het ruimtevaartcentrum gaat worden van de Caribische archipel zijn er nog veel meer dingen die je alleen maar op Curaçao kunt beleven.

Je kunt dus in een ruimtevaartuig stappen en het eiland vanaf 100 kilometer vanuit de ruimte gaan bekijken, maar je kunt ook in een duikboot stappen en afdalen in de Caribische Zee die het eiland omspoelt.

Een Caribische Zee die tjokvol zit met de meest kleurrijke rifvissen en andere zeebewoners. De kans is groot dat je door het venster van de duikboot oog in oog komt te staan met dolfijnen. Als je het geluk niet hebt om een dolfijn vanuit de duikboot te spotten, kun je nog altijd deze prachtige zeezoogdieren in het dolfinarium bekijken dat het eiland rijk is.

In het dolfinarium kun je samen met de dolfijnen zwemmen, snorkelen en zelf duiken. Dit zijn uiteraard unieke ervaringen die zich diep in het brein van de mens zullen verankeren. Verder kun je in het dolfinarium veel leren over de andere dieren die in de Caribische Zee leven.

Swinging old lady

Ook mensen die van cultuur houden is het de moeite waard om een ticket naar Curaçao te kopen. Op het eiland kun je een jaar lang rondlopen en dan heb je nog niet alles gezien. Curaçao heeft namelijk een zeer rijke geschiedenis en die heeft voor de eeuwigheid haar sporen achtergelaten.

Een van de meest opmerkelijke bouwsels van het eiland is de Pontjesbrug. Deze brug heeft als bijnaam 'swinging old lady'. En dat is niet voor niets. De brug ligt in de haven van Willemstad en deint mee met de waterslag van de Caribische Zee die de haven binnendendert. 

Ook cultuurliefhebbers zullen zich wanen in een echt paradijs. Het eiland telt onder andere 8 robuuste forten en 55 authentieke landhuizen die het bezichtigen meer dan waard zijn. Daarnaast zijn er talloze kerken, monumenten, vuurtorens, musea en kunstgalerijen op het eiland te bezoeken.

Hertje

Mensen die van de natuur houden kunnen ook prima uit de voeten op Curaçao. Het eiland heeft twee nationale landparken en één nationaal zeepark. Over zee gesproken. Duikers uit de hele wereld voelen zich aangetrokken tot de overweldigende onderwaterwereld van Curaçao.

Als je met een duikbrilletje in de Caribische Zee springt waan je jezelf in een groot tropisch aquarium, gevuld met honderden kleurrijke vissen en andere zeebewoners.

De meest bijzondere representant van het rijk der levenden op Curaçao is echter een klein hertje. Dit hertje is waarschijnlijk 3.000 jaar geleden door de indianen van het vasteland van Midden- en Zuid-Amerika meegenomen naar Curaçao.

Het Curaçaose hertje is piepklein en leeft bovendien moederziel alleen. Dit is zeer uitzonderlijk. De meeste hertensoorten leven in groepen samen. Om een Curaçaose hertje te spotten moet je heel veel geluk hebben. De dieren laten zich maar zelden spotten. Tijdens de schemerperiode heb je de meeste kans. Een onvergetelijke ervaring!

Pensionado's

Ongeveer 6.000 Nederlanders wonen permanent op Curaçao. Doordat de Nederlandse samenleving in een rap tempo aan het vergrijzen is, met relatief rijke mensen met een steeds hoger wordende levensverwachting, is het de verwachting dat het aantal mensen dat naar het tropische Curaçao gaat verhuizen de komende jaren sterk zal gaan toenemen.

De samenleving van Curaçao is samengesteld uit zogezegd 107 verschillende nationaliteiten. Dat is enorm veel voor zo’n klein eiland. Het heeft Curaçao zijn rijke cultuur geschonken. Het wordt de komende decennia wel interessant om te bekijken of er een juiste balans op het eiland wordt gevonden tussen de ontwikkeling van het eiland en de bescherming en het behoud van de kwetsbare natuur.

Door de olie-industrie is het eiland nooit zo afhankelijk geweest van de toeristensector, maar dat gaat in de toekomst wellicht wel veranderen. Toeristen komen natuurlijk voor schone stranden en schone, veilige steden en dorpen waar ze zich kunnen vermaken.

Op het eiland zijn verder honderden bedrijven die zich bezighouden met de financiële dienstverlening. Op Curaçao zijn onder andere veel trustkantoren waar ingewikkelde financiële en fiscale boekhoudingen van bedrijven worden opgelost.

Curaçao staat wereldwijd bekend om deze uiterst complexe financiële dienstverlening. Dit zorgt voor heel veel werkgelegenheid op het eiland. Daarnaast is de olieraffinaderij een grote werkgever.